Előző
Következő

Atópiás ekcéma: kezelés nélkül kialakul az ördögi kör

Mi az atópiás ekcéma?

Az atópiás ekcéma bőrszárazság mentén kialakuló bőrbetegség, melyet jelenlegi ismereteink szerint leginkább csak kordában tudunk tartani. A cél, hogy elkerüljük a gyulladással és intenzív viszketéssel járó tünetek fellángolását. A legtöbb esetben a kiváltó ok nem pontosan ismert, de ha a fény derül rá, könnyebb megakadályozni a probléma kiújulását. A betegség súlyosságán sokat ront a fokozott stressz, a hideg és száraz levegő és a bőrrel érintkező, irritációt okozó anyagok. Bizonyos esetekben kiderülhet, hogy a kiváltó okok között allergiás reakció húzódik meg.

Mi történik az atópiás ekcéma esetén, ha nem megfelelően választunk kezelést?

Az atópiáról szerzett ismereteink alapján két részre oszthatjuk a betegség időbeli megjelenését:

A kezelés célja elsősorban a nyugvó szakasz meghosszabbítása, illetve a gyulladt fázis lehető legrövidebbé tétele.

Kezelés nélkül az alábbi folyamat indul el: (Ebből látszik az is, hogy nem olyan egyértelmű meghatározni, mi okozza az atópiás ekcéma tüneteit!)

Milyen kezelés lehet célravezető atópiás ekcéma esetén?

Sajnos az orvosok jelentős része sok esetben az olcsóbb árfekvésű, patikában kapható tubusos mosdókenőcsöt javasolja, amivel több kárt okoznak, mint amennyi javulást elérnek vele. Ezek a szappanokhoz hasonlóan kifejezetten szárító hatásúak, ráadásul összetevői esetlegesen kontakt dermatitiszt, illetve allergiás bőrreakciót válthatnak ki.

Az atópiás ekcéma nyugvó szakaszának meghosszabbítására kiválóan alkalmasak a Xémose termékcsalád termékei. Rendszeres használatuk életminőség-javulást eredményez, hiszen mind a bőrtisztítás, mind a test- és arcápolás területén meghosszabbíthatják a tünetmentes szakaszt.

Az atópiás ekcéma gyulladt fázisának kezelése igénylő probléma, melyet a bőrgyógyászok szteroidokkal gyógyítanak. Sok esetben ez a szteroid hígított formában, gyógyszertárban kikevert kenőcsökkel jut el a beteghez. Ez utóbbi megoldás viszont a bizonyítékon alapuló, ún. evidence based orvoslással helyezkedik szembe, hiszen a hígított kenőcs nem tudja kiváltani azt a hatást, amit a klinikai vizsgálatok támasztanak alá az eredeti gyógyszer esetében. A hígításhoz gyakran írják elő alapkenőcsként a fent említett mosdókenőcsöt az ún. Burow-oldattal megspékelve, ami a készítményben lévő kevés hatóanyagot is megakadályozza abban, hogy a bőr alsóbb rétegeibe bejusson.

A hígítatlan szteroidok esetében fontos tudni, hogy folyamatos használatuk a bőr szerkezetében olyan változásokat idéz elő, amik a bőr elvékonyodásához vezetnek. Ráadásul a túlzott szteroid alkalmazása segíti a felülfertőzést okozó kórokozók, különösen a gombák elszaporodását.

Az Uriage Bariéderm termékcsaládjának használata, főleg a Bariéderm Cica Cu-Zn krém klinikailag igazolt módon segíti a gyulladás megszüntetését, a felülfertőződések és az irritáció elkerülését, napi kétszeri használata lerövidítheti a kifejezetten kellemetlen, fellángoló tünetekkel tarkított gyulladásos szakaszt.

Kattints ide, hogy még többet megtudhass a termékeinkről, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot, hiszen több mint 15 éves szakgyógyszerészi tapasztalattal a hátunk mögött biztosan tudunk neked is segíteni. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
    0
    Kosaram
    A kosár üresVissza az üzlethez