Előző
Következő
baba ekcéma

Baba ekcéma: Ismerd meg az őszinte gyógyszerészi válaszokat a baba ekcémáról!

Sokszor találkozunk gyógyszerészként kisbabák esetében azzal, hogy az érzékeny bababőrön piros, gyulladt foltok jelentkeznek, amik sehogy sem akarnak megszűnni. Ilyenkor a legtöbbször megijednek a szülők, de jó tudni, hogy ezzel a problémával bizony nincsenek egyedül. Ez a probléma pedig a baba ekcéma, és bármilyen furcsa, ez nem a babák problémája egyedül. Az ekcéma olyan gyulladással járó bőrbetegség, ami nagyon száraz bőr mentén alakul ki; a bőr vörös, gyulladt és viszkető, érzékeny, gyakran kirepedezik és hámlik. Bármilyen életkorban előfordulhat és megfigyelhető genetikai halmozódás. Az ekcéma tartós (krónikus) és hajlamos periodikusan fellángolni, főleg a téli, hideg időben.

Hogyan lehet beazonosítani a baba ekcémát?

A jellemző tünetei: kifejezetten száraz bőr, gyulladás, hámlás, viszketés, égő érzés, kígyóbőrhöz hasonló bőrfelszín. A baba ekcéma kisbabáknál, kisgyermekeknél gyakran alvászavarokkal jár, mert a kicsik a viszkető bőr miatt nem tudnak nyugodtan pihenni. 

Manapság megnőtt az allergiások száma, a baba ekcéma is egy ilyen reakció a bőrön?

Az ekcéma nem egyenlő az allergiás betegségekkel és nem könnyű megérteni a természetét sem. Ami biztosan elmondható, hogy a bőr védelmi funkciója sérül, a bőr kiszárad, kirepedezik és viszket. Ennek ellenére gyakran találkozunk ételallergiával a kórelőzmények között, de sajnos nem mindig azonosítható be egyértelműen a kiváltó ok.

Mindenesetre érdemes utánajárni az ételallergiáknak és intoleranciáknak, pl. glutén, laktóz, tojás és tejfehérje, keményítő esetében. Ha ezek közül bármi beigazolódik, a pontos, utasítás szerinti diéta sokat javít a páciens állapotán.

Mi váltja ki a baba ekcémát?

Ez a dermatitisz fajtájától függ és nem is minden esetben tudunk beazonosítani egyértelműen kiváltó okot. Az már az eddigiekből is kiderült, hogy a baba ekcéma és a felnőttek ekcémája ugyanazon okokra vezethető vissza, így nem is szerencsés teljesen különválasztani őket egymástól. Ha mégis felnőtteknél, nagy valószínűséggel allergiával, ételintoleranciával, stresszel, hideg, száraz levegővel, detergensekkel, savakkal, lúgokkal, irritáló anyagokkal, szappannal és klóros uszodavízzel találkozhatunk az előzmények között. Az, hogy ez kiváltó ok-e, vagy “csak” a meglévő problémán ront tovább, szintén nem határozható meg egykönnyen. A baba ekcéma esetében az érzékeny, még nem megfelelő védelmi funkcióval felvértezett bőrön meglehetősen gyakran tapasztalhatjuk az ekcémás tüneteket. Ha a bőr már el tudja látni a megfelelő védelmi funkcióit, előfordulhat a baba ekcéma tüneteinek csökkenése is, ami lehet, hogy többet vissza sem tér: erre mondják gyakran azt, hogy “kinőtte”. Ez azonban sohasem biztos. Aki egyszer mutatta a baba ekcéma tüneteit, sajnos bármikor újra szembekerülhet ezzel a nem éppen kellemes betegséggel.

Létezik örökletes hajlam a baba ekcémára?

Az ekcéma nagyon száraz bőr mentén, gyakran családi halmozódás mellett alakul ki, bár sokan nem gondolnak erre. Ha egy gyermek mindkét szülőnél vannak ilyen előzmények, 75%-os valószínűséggel örökölte ő is. 

Mi a legfontosabb baba ekcéma kezelése során?

A bőr zsírozása, hidratálása és a felülfertőződések elkerülése ilyenkor kulcsfontosságú. A viszkető bőr vakargatás közben gyakran felülfertőződik, a hideg, száraz levegő pedig tovább ront az állapoton.

Kozmetikai termékeknél mire kell figyelnünk?

Mindenképpen kerüljük a parabént és az illatanyagokat. Sokan nem tudják, de tejfehérje-származékok lehetnek bizonyos termékekben, amik szintén ronthatnak pl. egy tejfehérje-allergiával súlyosbított állapoton. Lehetőleg kerüljük a pH 5,5-nél magasabb pH-jú termékeket, így a közkedvelt gyógyszertári mosakodókrémet, az Ung. hydrophylicum nonionicumot is, mert ezek tovább szárítják az amúgy is rendkívül száraz bőrt. Sajnos a mosakodókrém két összetevője kiválthat allergiás reakciót, vagy kontakt dermatitiszt is.

Azt is vegyük figyelemben, hogy egy gyulladásos állapotban lévő bőr pH értéke eltér az egészséges bőrétől, így előfordulhat, hogy a kezelés kezdeti szakaszában csípnek a kezelésre szánt készítmények. Viszont ahogy csökken a gyulladás mértéke, ez a kellemetlen érzés is megszűnik.

Milyen házi praktikákat lehet alkalmazni az ekcémás bőrön?

Fürdés helyett rövid zuhanyzás, sok-sok bőrzsírozás és hidratálás, már a tisztítás során, pl. olajtusfürdőkkel. Ha az allergia bebizonyosodik, kerüljük a kiváltó okot. Javasolt az Ung. hydrophylicum nonionicum és az összes magas pH-jú készítmény, pl. szappanok kerülése, amik tovább szárítják a bőrt. Ennél az összes dermokozmetikum hatékonyabb. Ne vakarózzunk, mert a vakargatás újabb sérüléseket eredményez, amivel kaput nyitunk a kórokozók előtt. 

 Nagyon óvatos, enyhe bőrradírozás nyugvó ekcéma esetén javasolt, de baba ekcéma esetén kifejezetten tilos!

Az ekcéma jellemző tünetei a gyulladt, száraz, viszkető vagy kipirosodott bőr, mely gyakran kirepedezik. Bármilyen életkorban kialakulhat és a vakargatástól könnyen felülfertőzödhet, ezért nagyon fontos a bőr megfelelő ápolása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
    0
    Kosaram
    A kosár üresVissza az üzlethez