Előző
Következő
ekcéma tünetei

ekcéma tünetei és kezelése

Az ekcéma bármilyen életkorban előfordulhat, és megfigyelhető genetikai halmozódás. Az ekcéma tartós (krónikus), és hajlamos periodikusan fellángolni, főleg a téli, hideg időben. Évtizedes gyógyszerészi tapasztalattal a hátunk mögött összeszedtük és megválaszoltuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, hogy segítsünk a gyógyulásban.

Mik az ekcéma tünetei?

Először is nagyon fontos, hogy biztosan tudjuk, hogy amit látunk azok az ekcéma tünetei. Jellemző megjelenései: kifejezetten száraz bőr, gyulladás, hámlás, viszketés, égő érzés, kígyóbőrhöz hasonló bőrfelszín. Kisbabáknál és kisgyermekeknél alvászavarok is jelentkezhetnek, hiszen a kicsik a folyamatos viszketés miatt nem tudnak nyugodtan pihenni. 

Manapság megnőtt az allergiások száma, az ekcéma is egy ilyen reakció a bőrön?

Az ekcéma nem egyenlő az allergiás betegségekkel és nem könnyű megérteni a természetét sem. Ami biztosan elmondható, hogy a bőr védelmi funkciója sérül, a bőr kiszárad, kirepedezik és viszket. Ennek ellenére a kellemetlen tüneteket tapasztalók kórelőzményeiben gyakran szerepel ételallergia, de sajnos a kiváltó ok nem mindig azonosítható be egyértelműen.

Mindenesetre érdemes utánajárni az esetleges ételallergiáknak és intoleranciáknak, pl. glutén, laktóz, tojás és tejfehérje, keményítő. Ha ezek közül bármi beigazolódik, az utasítások szerint pontosan betartott diéta sokat javít a páciens állapotán, mivel mérséklődnek az ekcéma tünetei is.

Mi váltja ki az ekcémát?

Ez a dermatitisz fajtájától függ, és nem is minden esetben tudunk beazonosítani egyértelműen kiváltó okot. Ha mégis, nagy valószínűséggel a már említett allergiával, ételintoleranciával, valamint stresszel, hideg, száraz levegővel, detergensekkel, savakkal, lúgokkal, irritáló anyagokkal, szappannal és klóros uszodavízzel találkozhatunk az előzmények között. Az, hogy ez kiváltó ok-e, vagy “csak” a meglévő problémán ront tovább, szintén nem határozható meg egykönnyen.

Létezik örökletes hajlam az ekcémára?

Az ekcéma nagyon száraz bőr mentén, gyakran családi hajlam mellett alakul ki, bár sokan nem gondolnak erre. Ha egy gyermek mindkét szülőjével kapcsolatban vannak ilyen előzmények, 75%-os a valószínűsége, hogy ő is örökli ezt a hajlamot.

Milyen típusai vannak az ekcémának?

  • Kontakt dermatitsz, amikor a gyulladást kiváltó anyaggal közvetlenül érintkezik a bőr; 
  • Dishydroticus dermatitis (diszhidrózis), amely kifejezetten a tenyéren és talpon jelentkező gyulladt, viszkető és hámló bőrfelszínt eredményez; 
  • Sebborheás dermatitis, ami jellemzően az arcbőrön és a fejbőrön jelentkezik.  Ebben az esetben a normál faggyúösszetételtől eltérő, ezáltal könnyebben oxidálódó faggyú kerül a bőr felszínére. Elszaporodnak benne bizonyos kórokozók, ezzel együtt pedig gyulladásos folyamat indul el. Ennek egyik megnyilvánulása a babák esetében a koszmó;
  • Atópiás dermatitisz, aminél a leggyakrabban találkozhatunk allergiás előzményekkel és családi halmozódással. Ebben az esetben a bőr a normálistól eltérő reakciót ad a külvilágra. Sajnos későbbi életszakaszban számítanunk kell szénanátha és asztma megjelenésére is, ezt nevezzük atópiás menetelésnek.

Mi a legfontosabb az ekcéma kezelése során?

Ekcéma tünetei kezelésének kulcsa a bőr zsírozása, hidratálása, és a felülfertőződések elkerülése. A viszkető bőr vakargatás közben gyakran felülfertőződik, ezen a sebes állapoton pedig a hideg, száraz levegő még tovább ront.

Kozmetikai termékeknél mire kell figyelnünk?

Mindenképpen kerüljük azon termékeket, amelyek parabént és illatanyagokat tartalmaznak. A francia, orvosi kozmetikumokat kifejlesztő Uriage ekcéma kezelésére is több hatékony, bőrgyógyászok közreműködésével kifejlesztett megoldást kínál. Sokan nem tudják, de bizonyos kozmetikai termékekben tejfehérje-származékok lehetnek, amik szintén ronthatnak pl. egy tejfehérje-allergiával súlyosbított állapoton. Lehetőleg kerüljük a pH 5,5-nél magasabb pH-jú termékeket, így a közkedvelt gyógyszertári mosakodókrémet, az Unguentum hydrophylicum nonionicumot is, mert ezek tovább szárítják az amúgy is rendkívül száraz bőrt. Sajnos a mosakodókrém két összetevője kiválthat allergiás reakciót vagy kontakt dermatitiszt is.

Azt is fontos figyelembe venni, hogy egy gyulladásos állapotban lévő bőr pH értéke eltér az egészséges bőrétől, így előfordulhat, hogy a kezelés kezdeti szakaszában csípnek a kezelésre szánt készítmények. Viszont ahogy csökken a gyulladás mértéke, ez a kellemetlen érzés is megszűnik. A Rapidpatika webáruházban forgalmazott Uriage ekcéma elleni készítményei közül mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

Milyen házi praktikákat lehet alkalmazni ekcémás bőrön?

Fürdés helyett rövid zuhanyzás javasolt, valamint sok-sok bőrzsírozás és hidratálás, már a tisztítás során is, pl. olajtusfürdőkkel. Az Uriage ekcéma ápolására javasolt terméke ebben az esetben a Xémose termékcsalád olajtusfürdője. Ha bebizonyosodik, hogy allergia okozza a tüneteket, kerüljük a kiváltó okot. Javasolt az Unguentum hydrophylicum nonionicum és az összes magas pH-jú készítmény (pl. szappanok) kerülése, hiszen ezek tovább szárítják a bőrt. Ezeknél az összes dermokozmetikum hatékonyabb. Tudjuk, hogy embert próbáló feladat, de ne vakarózzunk, mert a vakargatás újabb sérüléseket eredményez, amivel szabad utat engedünk a kórokozóknak. Nyugvó ekcéma esetén javasolt a nagyon óvatos, enyhe bőrradírozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
    0
    Kosaram
    A kosár üresVissza az üzlethez