Előző
Következő
napallergia elleni krém

Napallergia elleni krém és a tudományos fényvédelem

Ma már szerencsére egyre több helyen hívják fel a figyelmet arra, hogy a napsugaraknak nemcsak jótékony hatása van szervezetünkre (D-vitamin termelés), hanem komoly károkat okozhatnak a bőrünknek. Nem véletlenül találkozunk már sokféle fényvédő készítménnyel, vagy jelenik meg az orvosi kozmetikumok között napallergia elleni krém is. Ahhoz, hogy mindezt megértsük, ismernünk kell az UV-sugárzás részeit és a bőrünkre gyakorolt hatását.

Az UV-sugárzás 3 részre bontható: UVA-, UVB- és UVC-sugárzásra.

Az utóbbiról keveset hallunk, hiszen a Föld körül található ózonpajzs kiszűri azt. Az UVA-sugárzás – a hosszabb hullámhossz miatt- a bőr mélyebb rétegeibe is képes behatolni és hosszabb távon károsodást előidézni. Az UVA-sugárzás felelős a bőröregedésért, a napallergia és a melanóma kialakulásáért (a bőrfestéket -melanint- termelő sejtek agresszív, rosszindulatú daganata). Az életünk során minket ért sugárzás összeadódik, így a gyerekkorunktól elszenvedett sugárzás későbbi életkorban növeli a különböző bőrráktípusok kialakulását. A szolárium pontosan emiatt jelent alattomos veszélyt, hiszen a csövek UVA-sugárzást bocsátanak ki, így leégni nem lehet tőlük, viszont idővel komoly károkat okozhatnak a bőrünknek. Az UVA az ablaküvegen is áthatol, sőt a vékony póló sem nyújt ellene megfelelő védelmet. A napallergia elleni krém fontos tulajdonsága éppen ezért a magas UVA elleni védelem.

Az UVB-sugárzás rövidebb hullámhosszú, mint az UVA, ezért a bőr felső rétegéig jut el. Az UVB-sugarak okozzák a napégést. Jelenlegi tudásunk szerint az UVB-sugázás felelős egy másik rosszindulatú -de szerencsére a melanómánál kevésbé agresszív- bőrráktípus, a bazalióma kialakulásáért.  Az UVB-sugarak játszanak szerepet a D-vitamin termelődésében is, de ehhez elegendő 10 percet a napon tartózkodnunk. Szintén tévhit, hogy a szoláriumozás befolyással van a D-vitamin termelődésére, hiszen a csövek UVA-sugarakat bocsátanak ki, nem pedig UVB-sugarakat. Éppen ezért a napallergiás pácienseknek tilos a szoláriumozás! A magas UVB védelemmel bíró készítmények viszont nem használhatók mint napallergia elleni krém, abban az esetben, ha nem elég magas az UVA-sugarak elleni védelem is.

Az, hogy az UVB-sugarak hatására mikor ég le a bőr, attól függ, hogy melyik fototípusba tartozik. Szokták ezeket a fototípusokat számokkal is jelölni, de könnyebb megjegyezni, ha az alábbi elnevezéseket használjuk:

1. Napallergia elleni krém előnye skandináv bőrtípus –magas kockázat

– vörös, szőke, sötétszőke hajszín

– kék vagy zöld szemszín 

– fehér, gyakran szeplős bőr, ami védelem nélkül kb. 10 perc alatt leég.

2. enyhén barna bőr  -közepes kockázat:

– világosbarna, barna hajszín

– barna vagy szürke szemszín

– világos, de barnulni képes bőr, ami védelem nélkül kb. 30 perc alatt leég.

3. kreol bőrtípus –alacsony kockázat:

– sötétbarna hajszín

– sötétbarna szemszín

– barna vagy gyorsan barnuló bőr, ami nehezen ég le.

A fényvédő készítmények dobozán található szám, az SPF (Sun Protection Factor) megmutatja, hogy a készítmény használata esetén mennyivel tudjuk megnyújtani a napon töltött időt anélkül, hogy az UVB-sugarak miatt leégnénk. Ha fényvédő használata nélkül 10 percet tölthetünk a napon, akkor egy SPF50-es készítmény használatával ezt az időt 50-szeresére tudjuk nyújtani. Az UVA-sugárzás elleni védelmet viszont nem így jelölik: egy 2006-ban bevezetett egységes európai szabvány alapján “alacsony”, “közepes”, “magas” és “ultra” szavakkal kell megadni az UVA-sugárzás elleni védelem mértékét. Ezt különösen a napallergia elleni krém esetében fontos figyelni.

A fényvédő készítmények jelentős része kémiai fényszűrőket tartalmaz, amik olyan hatóanyagok, amelyek elnyelik az UV-sugarakat, majd lebomlanak a bőrben. Sajnos előfordul, hogy a bomlás során, UVA-sugárzás hatására allergizálnak, de egy napallergia elleni krém esetében ettől nem kell tartanunk. Mindene A bőrgyógyászok és a gyógyszerészek által ajánlott készítmények kifejezetten hatékony kémiai fényszűrőket tartalmaznak, így megbízható védelmet nyújtanak az UV-sugarak ellen. Köztük találunk olyanokat is, amik a bőrben történő lebomlásuk során nem váltanak ki allergiás reakciót. A megfelelő fényvédelem kialakulásához a krémet legalább 20 perccel hamarabb fel kell vinni a bőrre a napon tartózkodás megkezdése előtt. Ha vízben voltunk, törölköztünk, akkor meg kell ismételni a műveletet. 

fizikai fényszűrőt tartalmazó készítmények hatóanyagai ásványi anyagok, amelyek a felületükről verik vissza az UV-sugárzást, így azok nem érik el a bőr felszínét. Mind az UVA, mind az UVB ellen megfelelő védelmet biztosítanak,használhatjuk napallergia elleni krém alternatívájaként is. A krém felvitele után azonnal hatnak, viszont nem szívódnak fel, hanem folyamatosan fehér rétegben fedik be a bőrt. Elsősorban babák és érzékeny bőrűek részére ajánlják őket a bőrgyógyászok és a gyógyszerészek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
    0
    Kosaram
    A kosár üresVissza az üzlethez