Előző
Következő

Pattanások az arcon: a kamaszkor megkeserítői

Nincs olyan ember a földön, akinek ne keserítették volna meg az életét a kamaszkorban megjelenő csúnya pattanások az arcon, a mellkason és a háton. Van, aki szerencsés, és csak pár évig kínozzák a megjelenő gyulladt pattanások az arcon, de van, akinek még felnőtt korában is küzdeni kell vele. Súlyos esetekben akár foltokkal, hegesedéssel gyógyuló pattanások az arcon komoly érzelmi stresszt, önbecsülési problémákat okozhatnak.

Miért alakulnak ki pattanások az arcon?

1.      Azért, hogy a bőrünk megfelelő nedvességgel rendelkezzen, a szőrtüszőkhöz kapcsolódó faggyúmirigyek egy zsíros anyagot, faggyút választanak ki. Ez teljesen normális, sőt nélkülözhetetlen a bőrünk megfelelő állapotához. Azonban a kamaszkorral – és a nők esetében a havi ciklussal is – járó hormonális változások miatt ez a termelés fokozódik. Emiatt a bőr és a haj zsírossá, fényessé válik.

2.      Mindeközben – szintén hormonális változások hatására – a bőr külső rétege megvastagszik, emiatt a felgyülemlett faggyú nem tud a bőr felszínére jutni, eltömíti a szőrtüszőt, és kialakulnak a mitesszerek.

3. Ettől persze még nem alakulnak ki pattanások az arcon, de az eltömődött pórusokban elszaporodnak a gyulladást okozó baktériumok, amik nemcsak csúnya gennyesedéssel járnak, hanem kifejezetten fájdalmasak is tudnak lenni.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy kevésbé jelenjenek meg pattanások az arcon?

1.      A bőr tisztán tartása nagyon fontos, hiszen ezekben az eltömődött szőrtüszőkbe bejutó baktériumok gyulladást okoznak.  Az arc gyakori tisztítása segít, hogy lehetőleg ne alakuljanak ki pattanások az arcon, azonban fontos, hogy megfelelő tisztálkodó szereket használjunk. A túl gyakori és agresszív tisztítás további irritációt válthat ki a már amúgy is gyulladt, rossz állapotban lévő bőrön. Tévhit, hogy a mitesszerek fekete elszíneződését a kosz okozza – hiszen ez egy egyszerű reakció eredménye, mikor a faggyú oxigénnel érintkezve elfeketedik.

2. Az arc folytonos piszkálása nagyon sokat ront a gyulladt bőr állapotán. Tudjuk, hogy ez embert próbáló feladat, de fontos, hogy minél kevesebbszer érintsük meg a pattanásos bőrt. Az otthoni, nem steril és szakszerűtlen nyomkodás megakadályozza a faggyú kiürülését, valamint újabb gyulladást és hegesedést okoz.

3.  Bizonyos bőrápoló termékek és sminkek mitesszerképzők, ezek használatát szintén kerülni kell, kifejezetten a mitesszeres, pattanásos bőrre kifejlesztett termékek használata javasolt. A sminket alvás előtt mindenképpen erre ajánlott termékkel el kell távolítani.

4. Súlyosabb esetben a gyógyszeres kezelésre lehet szükség, hogy ne alakuljanak ki újabb pattanások az arcon, illetve ne hegesedéssel gyógyuljanak meg. Azonban fontos kiemelni, hogy ezen kezelések mellékhatása a bőr fokozott szárazsága, éppen ezért a gyógyszeres kezelés után nem javasolt azokat a kozmetikumokat használni, amit egyébként a pattanásos, mitesszeres bőr kezelésére és tisztítására ajánlunk. Ebben az esetben a bőr kíméletes tisztítása mellett komoly figyelmet kell fordítani a hidratálására, a cserepes ajkak ápolására és a bőr fényvédelmére is.

A serdülőkor végén, a hormonális egyensúly kialakulásával ezek kellemetlen bőrtünetek java magától megszűnik. Addig a megfelelő kezelés és a napi rutin sokat segít, hogy kevesebb pattanás jelenjen meg, valamint ne képződjenek hegek a bőr felületén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
    0
    Kosaram
    A kosár üresVissza az üzlethez