Előző
Következő
testápoló extra száraz bőrre

Miért szárazabb hidegebb időben a bőrünk?

Testápoló extra száraz bőrre

Biztosan mindenki megfigyelte már magán, hogy hidegebb időben szárazabb, megviseltebb a bőre, mint a melegebb évszakokban. Blogbejegyzésünkben ennek az okainak járunk utána, illetve javaslatokat teszünk az extra száraz bőr ápolásával kapcsolatban

Alacsony külső hőmérséklet

Szervezetünk válaszreakciója, hogy hideg hatására összehúzódnak a bőrben az erek, ezáltal csökken testünk hőleadása. Ha összeszűkülnek az erek, az általuk ellátott területek oxigén- és tápanyagellátása is csökken. Nagyon jól megfigyelhető ez a jelenség a lábfejen, kézen, fülön és az orron.

Csökkenő faggyútermelés

A hideg levegő és a bőrünkben megváltozott keringési viszonyok hatására csökken a faggyúmirigyek faggyútermelése, pedig ez a zsíros anyag természetes védőréteget képezve óvja a kiszáradástól a bőrünk felszínét. Különösen az extra száraz bőr esetében mutatkozik meg a faggyú hiánya, hiszen nincs semmi, ami megakadályozná annak kirepedezését,  a mikrosérülések kialakulását, ezért itt kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő lipideket tartalmazó, extra száraz testápoló folyamatos használatára.

A hideg levegő

A hideg levegő kevésbé párás, mint a meleg levegő, és sajnos ez a jelenség szinte észrevétlenül szárítja a bőrt, mert a száraz levegő hatására fokozódik bőrünk felső rétegének vízleadása.

A szél

A hideg levegőnél már csak a hideg-szeles levegő tud tovább rontani a helyzeten. Mint tudjuk, a vizes ruhák is jobban száradnak szeles időben, nincs ez másképp a bőrünk esetében sem.

A fűtés

Nincs jó hírünk a házban lévő, fűtött helyiségek páratartalmával kapcsolatban sem, sajnos ez is alacsony. Viszont párologtatással ezen legalább könnyedén tudunk segíteni.

Milyen következményei vannak mindennek?

Megfigyelhető, hogy ezeknek a szárító hatásoknak az összessége mindenkit egyformán érint, gyakorlatilag a bőrtípus besorolásától függetlenül. A zsíros bőrre akár még kedvező hatással is lehet, de a normál bőr szárazzá, a száraz bőr nagyon szárazzá, sőt extrém szárazzá válik. Mindez kifejezetten rossz hatással van az ekcémákkal küzdők életminőségére. Nem véletlen tehát, hogy ilyenkor sokkal nehezebb kordában tartani a betegséget, megakadályozni a gyulladásos fellángolásokat.

Mivel a vérkeringés hideg hatására történő romlása elsősorban a végtagokon, azon belül is az ujjak végén és a sarkakon jelentkezik a leghamarabb, itt gyakran repedezik be a bőr, ami kifejezetten fájdalmas és nagyon lassan gyógyul. Nem véletlen ilyenkor az ajkak kicserepesedése, illetve kirepedezése sem.

Mit tehetünk mindez ellen?

Fogyasszunk sok folyadékot!

Sajnos sokan nem veszik figyelembe, hogy télen is ugyanúgy szükséges a szervezetünk számára a megfelelő folyadékbevitel, mint nyáron. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nélkül biztosan nem lesz a bőr egészséges, szép és üde.

Párologtassunk!

A helyiségek túlfűtése mindenképp kerülendő, sőt inkább a fűtés mérséklése mellett tegyük le a voksunkat és öltözzünk egy kicsit jobban fel a lakásban. Emellett a szoba levegőjének a páratartalmát érdemes növelni párologtatással.

Mozgásra fel!

Minél kevesebb szabadon hagyott bőrfelület a szabadban tartózkodás alatt egy kis mozgással kombinálva: így máris jobb lesz a vérkeringésünk, hiszen nem kap a testünk olyan jelzést a külvilágból, hogy húzza össze a bőrben az ereket a hőleadás mérséklése érdekében.

Hidratáljunk!

A csökkenő faggyútermelés miatt a bőrünk ilyenkor jobban igényli a zsírosabb krémeket (mind az arcápolás, mind a testápolás során), tisztálkodószereket (olajtusfürdők), de ne feledkezzünk meg hidratálók használatáról sem. A hialuronsav tartalmú krémek nagyon jó választás minden bőrtípus számára, hiszen komoly vízmegkötő képeséggel rendelkeznek. Válasszunk gazdagabb állagú hidratálókat! Emellett az extrém száraz bőrű emberek minimum naponta kétszer használják a lipidpótló, extra száraz bőrre javasolt testápolót is.

Legyen kéznél kézkrém és ajakápoló!

Hordjunk magunknál megfelelő kézkrémet és ajakápolót, így ezek használatát napközben többször megismételhetjük, különösen, ha szeles az idő.

Védjük bőrünket a vegyi anyagok szárító hatásától!

A bőrünket szárító anyagok tovább rontanak a helyzeten (kézfertőtlenítők, háztartási tisztítószerek, lúggal készült szappanok, stb.), mert bőrünknél magasabb a pH-értékük, ezáltal könnyedén kiszárítják még a normál bőrt is. A tisztítószerek használata során ajánlott védőkesztyűt húzni, a szappanokat pedig kerüljük el jó messzire. Amennyiben elmulasztottuk a védőkesztyű használatát, feltétlenül masszírozzunk kezünk megóvása és a károk csökkentése érdekében extra száraz bőrre kifejlesztett testápolót, védőkrémet.

Ne vakarjuk, ha viszket!

A száraz bőr gyakran viszket, hámlik, de ne vakarózzunk! Sajnos ilyenkor mikrosérülések keletkeznek a hámrétegen, amin pillanatok alatt jutnak be különböző kórokozók. Ez különösen extrém bőrszárazsággal és ekcémával küzdőknél fontos, hiszen könnyen felül tud fertőződni az amúgy is rossz állapotban lévő bőrük. Mivel a kisgyermekek nem tudják kontrollálni a vakarózást, ügyeljünk arra, hogy mindig rövidre legyen vágva a körmük. A száraz bőr folyamatos ápolással, extra száraz bőrre kifejlesztett testápoló rendszeres alkalmazásával a viszketés és berepedezés is megszűnik.

Fontos a megfelelő testápoló extra száraz bőrre!

Száraz és extra száraz bőr esetén lehetőleg olaj- vagy krémtusfürdővel zuhanyozzunk, és ne áztassuk magunkat a kádban, bármennyire jól is esik. Ne feledkezzünk meg zuhanyzás után a testápolásról sem, mellyel a hiányzó lipideket pótoljuk. Válasszunk  a bőrünknek leginkább megfelelő száraz, vagy extra száraz bőrre való testápolót! Ha ezekre megfelelő figyelmet fordítunk, a bőrünk meg fogja hálálni a gondoskodást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
    0
    Kosaram
    A kosár üresVissza az üzlethez