Előző
Következő
Előző
Következő

Lopedium 2 mg kemény kapszula 30x

CSAK PATIKÁBAN MEGVÁSÁROLHATÓ GYÓGYSZER! A Lopedium 2 mg kemény kapszula a különböző heveny (akut) és tartós, hosszabb ideje fennálló (krónikus) hasmenés tüneti kezelésére alkalmazható.

Leírás és Paraméterek

A Lopedium 2 mg kemény kapszula a különböző heveny (akut) és tartós, hosszabb ideje fennálló (krónikus) hasmenés tüneti kezelésére alkalmazható. A Lopedium 2 mg kemény kapszula a székletet keményebbé teszi, csökkenti a székletürítések számát és azok térfogatát.

A készítmény hatóanyaga: loperamid-hidroklorid

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa illetve gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. Pont.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 2 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:

1.    Milyen típusú gyógyszer a Lopedium 2 mg kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.    Tudnivalók a Lopedium 2 mg kemény kapszula szedése előtt

3.    Hogyan kell szedni a Lopedium 2 mg kemény kapszulát?

4.    Lehetséges mellékhatások

5.    Hogyan kell a Lopedium 2 mg kemény kapszulát tárolni?

6.    A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Lopedium 2 mg kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Lopedium 2 mg kemény kapszula a különböző heveny (akut) és tartós, hosszabb ideje fennálló (krónikus) hasmenés tüneti kezelésére alkalmazható.

A Lopedium 2 mg kemény kapszula a székletet keményebbé teszi, csökkenti a székletürítések számát és azok térfogatát.

Orvosi javallat nélkül kizárólag heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek, beleértve a szelek okozta kellemetlen hasi panaszokat (úgynevezett hasi diszkomfortérzés), puffadás, görcsök kezelésére alkalmazható.

Tartósan fennálló (krónikus) hasmenés vagy bélműtétet követő állapot esetén a Lopedium-kezelés csak orvosi vizsgálatot követően, orvosi javaslat alapján történhet.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 2 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

2. Tudnivalók a Lopedium 2 mg kemény kapszula szedése előtt

Ne szedje a Lopedium 2 mg kemény kapszulát

ha allergiás a loperamidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
6 éves kor alatt.

A Lopedium 2 mg kemény kapszulát nem szabad elsődleges kezelésként alkalmazni:

lázzal és véres széklettel járó hasmenés esetén,
gyulladással járó bélbetegség, kolitisz ulceróza (fekélyes vastagbélgyulladás) esetén,
bakteriális vékony- és vastagbélgyulladás esetén (melyet pl. Salmonella, Shigella vagy Campylobacter okoz),
antibiotikum-szedés ideje alatt vagy azt követően jelentkező hasmenés (ún. álhártyás [antibiotikum által okozott] vastagbélgyulladás) esetén,

A Lopedium 2 mg kemény kapszulát nem szabad alkalmazni abban az esetben, amikor a bélműködés lassítását kerülni kell.

A Lopedium 2 mg kemény kapszula szedését azonnal abba kell hagyni, ha székrekedés, haspuffadás vagy bélelzáródás alakul ki.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Lopedium 2 mg kemény kapszula fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

A Lopedium 2 mg kemény kapszula a hasmenés tüneti kezelésére szolgál, az okot nem szünteti meg. Amennyiben lehetséges, minden esetben az oki kezelésre kell törekedni.
A hasmenés folyadék- és sóvesztéssel jár, ezért annak pótlására – különösen gyermekek esetében – nagy figyelmet kell fordítani.
A gyógyszertárban speciális, sókat és cukrot tartalmazó por kapható, amelyet vízbe keverve kell bevenni és így pótolja a hasmenés okozta folyadék- és sóvesztést. Ez a por főleg gyermekek számára ajánlott.
Hirtelen kialakult heveny hasmenés esetén a Lopedium 2 mg kemény kapszula általában 48 órán belül megszünteti a tüneteket. Amennyiben nem, úgy hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon orvoshoz.
Ha kezelőorvosa tanácsa alapján kerülnie kell a bélmozgást lassító kezelést, akkor ne szedjen Lopedium 2 mg kemény kapszulát. Ilyen eset lehet például, ha Önnek szorulása vagy hasi puffadása van.
AIDS-es betegek hasmenésének kezelésekor hasi feszülés jelei esetén a Lopedium 2 mg kemény kapszula alkalmazását abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni.
Májműködési zavar fennállását tudassa kezelőorvosával, mivel emiatt a Lopedium 2 mg kemény kapszula szedése idején szorosabb orvosi felügyelet válhat szükségessé.

Gyermekek

6 éves kor alatt a Lopedium 2 mg kemény kapszula nem alkalmazható.

Egyéb gyógyszerek és a Lopedium 2 mg kemény kapszula

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A gyomor- és bélműködést fokozó gyógyszerek csökkenthetik a Lopedium 2 mg kemény kapszula hatását.

Mielőtt elkezdené szedni a Lopedium 2 mg kemény kapszulát, beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbi hatóanyag-tartalmú gyógyszerek valamelyikét szedi, mert ezek jelentősen fokozhatják a loperamid hatását:

kinidin (szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott gyógyszer)
ritonavir (HIV fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszer)
itrakonazol, ketokonazol (a bőr gombás fertőzéseinek kezelésére alkalmazott gyógyszer)
gemfibrozil (vérzsírok szintjét csökkentő gyógyszer)
itrakonazol és gemfibrozil kombinációja

A szájon át szedhető dezmopresszin (elsősorban a vizelet képződésének csökkentésére adott gyógyszer) együttes alkalmazása a Lopedium 2 mg kemény kapszulával, növelheti a dezmopresszin hatását.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhességben illetve szoptatás alatt a Lopedium 2 mg kemény kapszula szedése nem javasolt, ezért kérje ki kezelőorvosa tanácsát a megfelelő kezelést illetően.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Lopedium 2 mg kemény kapszulával kezelt hasmenés esetén fáradtság, szédülés vagy álmosság fordulhat elő. Amennyiben ezen tünetek bármelyike jelentkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

A Lopedium 2 mg kemény kapszula laktózt tartalmaz

Ez a gyógyszer kapszulánként 127 mg tejcukrot (laktóz) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Lopedium 2 mg kemény kapszulát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Felnőtteknek és 6 évesnél idősebb gyermekeknek

Akut hasmenés: a kezdő adag felnőtteknek 2 kapszula (4 mg), gyermekeknek pedig 1 kapszula (2 mg). Ezt követően 1 kapszula (2 mg) adása javasolt minden laza széklet után.
Krónikus hasmenés: a kezdő adag felnőtteknek 2 kapszula (4 mg), gyermekeknek pedig 1 kapszula (2 mg). Ezt a kezdő adagot addig kell emelni, amíg a beteg naponta 1–2 alkalommal szilárd székletet nem ürít, ami általában napi 1–6 kapszulával (2–12 mg), mint fenntartó adaggal, érhető el.

Felnőttek számára a maximális adag akut és krónikus hasmenés esetén naponta 8 kapszula (16 mg), gyermekek esetében pedig a testtömegtől függ (3 kapszula/20 testtömeg kilogramm), de nem haladhatja meg a napi 8 kapszulát.

A gyermek testtömege /kg/

 

 

 

 

A naponta adható kemény kapszulák száma nem lehet több

20 – 26

 

 

 

 

3 kemény kapszulánál

27 – 33

 

 

 

 

4 kemény kapszulánál

34 – 39

 

 

 

 

5 kemény kapszulánál

40 – 46

 

 

 

 

6 kemény kapszulánál

47 – 53

 

 

 

 

7 kemény kapszulánál

54 kg-tól

 

 

 

 

8 kemény kapszulánál

6 éves kor alatti gyermekek: A loperamid hatóanyagot tartalmazó készítmények 6 évesnél fiatalabb gyermekek esetén nem alkalmazhatók.
Időskorú betegek: Időskorú betegek esetén az adagolás módosítása nem szükséges.
Vesekárosodásban szenvedő betegek: Vesekárosodásban szenvedő betegek számára dózismódosítás nem szükséges.
Májkárosodásban szenvedő betegek: Mivel májkárosodásban szenvedő betegekre vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok, a loperamidot tartalmazó készítményeket óvatosan kell alkalmazni.

Az adagolás módja

A kapszulát folyadékkal kell bevenni.

Fertőzéses hasmenésben nem pótolja az antibakteriális kezelést.

Hasmenés fennállása alatt, különösen gyermekeknél, a szervezet által elveszített folyadék és sók (elektrolitok) pótlásáról, valamint a megfelelő diétáról gondoskodni kell.

Ha akut hasmenés esetén a kezelés kezdete után 48 órával (2 napon belül) nem jelentkezik klinikai javulás, hagyja abba a Lopedium 2 mg kemény kapszula szedését és forduljon orvoshoz!

A kezelés 2 napnál tovább csak az orvos utasítására és a betegség lefolyásának ellenőrzése mellett alkalmazható.

Ha az előírtnál több Lopedium 2 mg kemény kapszulát vett be

Ha túl sok kapszulát vett be, keresse fel haladéktalanul kezelőorvosát, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát! Vigye magával a gyógyszer dobozát is!

A túladagolás tünetei lehetnek a központi idegrendszer csökkent működéséből származó zavarok (kábultság, a mozgáskoordináció zavara, aluszékonyság, pupillaszűkület, izomtónus-fokozódás és légzéscsökkenés), továbbá vizelet elakadás (vizeletretenció) és bélelzáródás. A központi idegrendszeri hatásokra a gyermekek érzékenyebbek lehetnek, mint a felnőttek.

Ha elfelejtette bevenni a Lopedium 2 mg kemény kapszlát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Folytassa a gyógyszer alkalmazását a betegtájékoztatóban foglaltak szerint, a következő időpontban! 

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alábbi táblázat az akut és/vagy krónikus hasmenésben végzett klinikai vizsgálatok során továbbá a forgalomba hozatalt követő időszakban a loperamid hatóanyaggal kapcsolatban jelentett mellékhatásokat mutatja.

A gyakorisági kategóriákat az alábbiak szerint határozták meg:

Nagyon gyakori (10-ből több, mint 1 beteget érint)
Gyakori (100-ből 1-10 beteget érint)
Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint)
Ritka (10 000-ből 1-10 beteget érint)
Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint, beleértve az egyedi eseteket is)
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

Akut hasmenés javallat

Gyakori: fejfájás, székrekedés, hányinger, bélgázosság
Nem gyakori: szédülés, hasi fájdalom, hasi diszkomfortérzés, szájszárazság, fájdalom a has felső részén, hányás, bőrkiütés
Ritka: haspuffadás

Krónikus hasmenés javallat

Gyakori: szédülés, székrekedés, hányinger, bélgázosság
Nem gyakori: fejfájás, hasi fájdalom, hasi diszkomfortérzés, szájszárazság, emésztési zavar

Akut + krónikus hasmenés és forgalomba hozatalt követő időszakban adott jelentés

Gyakori: fejfájás, szédülés, székrekedés, hányinger, bélgázosság
Nem gyakori: álmosság*, hasi fájdalom, hasi diszkomfortérzés, szájszárazság, fájdalom a has felső részén, hányás, emésztési zavar, bőrkiütés
Ritka: túlérzékenység reakció*, anafilaxiás reakció (beleértve az anafilaxiás sokkot is)*, anafilaxiaszerű reakció*, eszméletvesztés*, kábulat*, csökkent tudatállapot*, fokozott izomtónus*, koordinációs zavar*, pupillaszűkület*, bélelzáródás* (beleértve a paralitikus bélelzáródást is), vastagbelet érintő betegség* (megakolon, beleértve a toxikus megakolont is), haspuffadás, súlyos, hólyagos bőrkiütés* (beleértve: Stevens Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis és eritéma multiforme), az arc/nyelv/torok duzzanatával járó túlérzékenységi reakció (angioödema)*, csalánkiütés*, viszketés*, vizelet elakadás*, fáradtság*

 * : ezeket a tüneteket a loperamid forgalomba hozatala után jelentették. Mivel a forgalomba hozatal utáni jelentések nem tesznek különbséget a nemkívánatos gyógyszerhatások között a krónikus vagy akut adagolás tekintetében, illetve, hogy felnőttek vagy gyermekek kapták a gyógyszert, a gyakoriságot az összes loperamiddal végzett vizsgálat (beleértve a 12 évesnél idősebb gyermekeken végzett klinikai vizsgálatokat is [n= 3683]) kombinált adatai alapján becsülték meg.

Nagyon ritkán, különösen akkor, ha nem tartja be az adagolási javaslatot, súlyosabb hasi puffadás, a bélmozgás leállása fordulhat elő. Ilyen esetben azonnal hagyja abba az Lopedium 2 mg kemény kapszula szedését és forduljon kezelőorvosához!

A Lopedium 2 mg kemény kapszula szedése során számos olyan panasz előfordulhat, amelyet általában nehéz elkülöníteni a hasmenéssel együtt járó tünetektől, mint émelygés, hasi fájdalom, hányinger, hányás, fáradtság, szédülés, álmosság, szájszárazság, bélgázosság, étvágytalanság.

Gyermekek

Általánosságban, ebben a betegpopulációban a mellékhatás-profil hasonló volt ahhoz, amit felnőtteknél, valamint a 12 évesnél idősebb gyermekeknél a loperamiddal végzett klinikai vizsgálatokban észleltek.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Lopedium 2 mg kemény kapszulát tárolni?

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lopedium 2 mg kemény kapszula?

A készítmény hatóanyaga: Egy kemény kapszulában 2 mg loperamid-hidroklorid van.
Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, sárga vas-oxid (E 172), patent kék (E 131), titán-dioxid (E 171), zselatin, fekete vas-oxid (E 172).

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

180 mg fehér vagy csaknem fehér színű, homogén por szürke sötétzöld színű, 3-as méretű, kemény zselatin kapszulába töltve.
10 db vagy 20 db kemény kapszula fehér átlátszatlan PP/Alu buborékcsomagolásban és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Sandoz Hungária Kft.

Bartók Béla út 43-47.

1114 Budapest

Magyarország

Gyártó:

LEK Polska S.A.

Domaniewska 50C, 

02 672 Warsawa

Lengyelország

Salutas Pharma GmbH

Otto-von-Guericke Alle 1

39179 Barleben

Németország

OGYI-T-5711/01    10×

OGYI-T-5711/02    20×

OGYI-T-5711/04    30×

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2014. november

Szövegforrás: Betegtájékoztató

2,753FtINFFt/SandozHungáriaKer.Kft.

Availability: 2 készleten

Leírás és Paraméterek

A Lopedium 2 mg kemény kapszula a különböző heveny (akut) és tartós, hosszabb ideje fennálló (krónikus) hasmenés tüneti kezelésére alkalmazható. A Lopedium 2 mg kemény kapszula a székletet keményebbé teszi, csökkenti a székletürítések számát és azok térfogatát.

A készítmény hatóanyaga: loperamid-hidroklorid

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa illetve gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. Pont.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 2 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:

1.    Milyen típusú gyógyszer a Lopedium 2 mg kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.    Tudnivalók a Lopedium 2 mg kemény kapszula szedése előtt

3.    Hogyan kell szedni a Lopedium 2 mg kemény kapszulát?

4.    Lehetséges mellékhatások

5.    Hogyan kell a Lopedium 2 mg kemény kapszulát tárolni?

6.    A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Lopedium 2 mg kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Lopedium 2 mg kemény kapszula a különböző heveny (akut) és tartós, hosszabb ideje fennálló (krónikus) hasmenés tüneti kezelésére alkalmazható.

A Lopedium 2 mg kemény kapszula a székletet keményebbé teszi, csökkenti a székletürítések számát és azok térfogatát.

Orvosi javallat nélkül kizárólag heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek, beleértve a szelek okozta kellemetlen hasi panaszokat (úgynevezett hasi diszkomfortérzés), puffadás, görcsök kezelésére alkalmazható.

Tartósan fennálló (krónikus) hasmenés vagy bélműtétet követő állapot esetén a Lopedium-kezelés csak orvosi vizsgálatot követően, orvosi javaslat alapján történhet.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 2 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

2. Tudnivalók a Lopedium 2 mg kemény kapszula szedése előtt

Ne szedje a Lopedium 2 mg kemény kapszulát

ha allergiás a loperamidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
6 éves kor alatt.

A Lopedium 2 mg kemény kapszulát nem szabad elsődleges kezelésként alkalmazni:

lázzal és véres széklettel járó hasmenés esetén,
gyulladással járó bélbetegség, kolitisz ulceróza (fekélyes vastagbélgyulladás) esetén,
bakteriális vékony- és vastagbélgyulladás esetén (melyet pl. Salmonella, Shigella vagy Campylobacter okoz),
antibiotikum-szedés ideje alatt vagy azt követően jelentkező hasmenés (ún. álhártyás [antibiotikum által okozott] vastagbélgyulladás) esetén,

A Lopedium 2 mg kemény kapszulát nem szabad alkalmazni abban az esetben, amikor a bélműködés lassítását kerülni kell.

A Lopedium 2 mg kemény kapszula szedését azonnal abba kell hagyni, ha székrekedés, haspuffadás vagy bélelzáródás alakul ki.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Lopedium 2 mg kemény kapszula fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

A Lopedium 2 mg kemény kapszula a hasmenés tüneti kezelésére szolgál, az okot nem szünteti meg. Amennyiben lehetséges, minden esetben az oki kezelésre kell törekedni.
A hasmenés folyadék- és sóvesztéssel jár, ezért annak pótlására – különösen gyermekek esetében – nagy figyelmet kell fordítani.
A gyógyszertárban speciális, sókat és cukrot tartalmazó por kapható, amelyet vízbe keverve kell bevenni és így pótolja a hasmenés okozta folyadék- és sóvesztést. Ez a por főleg gyermekek számára ajánlott.
Hirtelen kialakult heveny hasmenés esetén a Lopedium 2 mg kemény kapszula általában 48 órán belül megszünteti a tüneteket. Amennyiben nem, úgy hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon orvoshoz.
Ha kezelőorvosa tanácsa alapján kerülnie kell a bélmozgást lassító kezelést, akkor ne szedjen Lopedium 2 mg kemény kapszulát. Ilyen eset lehet például, ha Önnek szorulása vagy hasi puffadása van.
AIDS-es betegek hasmenésének kezelésekor hasi feszülés jelei esetén a Lopedium 2 mg kemény kapszula alkalmazását abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni.
Májműködési zavar fennállását tudassa kezelőorvosával, mivel emiatt a Lopedium 2 mg kemény kapszula szedése idején szorosabb orvosi felügyelet válhat szükségessé.

Gyermekek

6 éves kor alatt a Lopedium 2 mg kemény kapszula nem alkalmazható.

Egyéb gyógyszerek és a Lopedium 2 mg kemény kapszula

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A gyomor- és bélműködést fokozó gyógyszerek csökkenthetik a Lopedium 2 mg kemény kapszula hatását.

Mielőtt elkezdené szedni a Lopedium 2 mg kemény kapszulát, beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbi hatóanyag-tartalmú gyógyszerek valamelyikét szedi, mert ezek jelentősen fokozhatják a loperamid hatását:

kinidin (szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott gyógyszer)
ritonavir (HIV fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszer)
itrakonazol, ketokonazol (a bőr gombás fertőzéseinek kezelésére alkalmazott gyógyszer)
gemfibrozil (vérzsírok szintjét csökkentő gyógyszer)
itrakonazol és gemfibrozil kombinációja

A szájon át szedhető dezmopresszin (elsősorban a vizelet képződésének csökkentésére adott gyógyszer) együttes alkalmazása a Lopedium 2 mg kemény kapszulával, növelheti a dezmopresszin hatását.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhességben illetve szoptatás alatt a Lopedium 2 mg kemény kapszula szedése nem javasolt, ezért kérje ki kezelőorvosa tanácsát a megfelelő kezelést illetően.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Lopedium 2 mg kemény kapszulával kezelt hasmenés esetén fáradtság, szédülés vagy álmosság fordulhat elő. Amennyiben ezen tünetek bármelyike jelentkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

A Lopedium 2 mg kemény kapszula laktózt tartalmaz

Ez a gyógyszer kapszulánként 127 mg tejcukrot (laktóz) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Lopedium 2 mg kemény kapszulát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Felnőtteknek és 6 évesnél idősebb gyermekeknek

Akut hasmenés: a kezdő adag felnőtteknek 2 kapszula (4 mg), gyermekeknek pedig 1 kapszula (2 mg). Ezt követően 1 kapszula (2 mg) adása javasolt minden laza széklet után.
Krónikus hasmenés: a kezdő adag felnőtteknek 2 kapszula (4 mg), gyermekeknek pedig 1 kapszula (2 mg). Ezt a kezdő adagot addig kell emelni, amíg a beteg naponta 1–2 alkalommal szilárd székletet nem ürít, ami általában napi 1–6 kapszulával (2–12 mg), mint fenntartó adaggal, érhető el.

Felnőttek számára a maximális adag akut és krónikus hasmenés esetén naponta 8 kapszula (16 mg), gyermekek esetében pedig a testtömegtől függ (3 kapszula/20 testtömeg kilogramm), de nem haladhatja meg a napi 8 kapszulát.

A gyermek testtömege /kg/

 

 

 

 

A naponta adható kemény kapszulák száma nem lehet több

20 – 26

 

 

 

 

3 kemény kapszulánál

27 – 33

 

 

 

 

4 kemény kapszulánál

34 – 39

 

 

 

 

5 kemény kapszulánál

40 – 46

 

 

 

 

6 kemény kapszulánál

47 – 53

 

 

 

 

7 kemény kapszulánál

54 kg-tól

 

 

 

 

8 kemény kapszulánál

6 éves kor alatti gyermekek: A loperamid hatóanyagot tartalmazó készítmények 6 évesnél fiatalabb gyermekek esetén nem alkalmazhatók.
Időskorú betegek: Időskorú betegek esetén az adagolás módosítása nem szükséges.
Vesekárosodásban szenvedő betegek: Vesekárosodásban szenvedő betegek számára dózismódosítás nem szükséges.
Májkárosodásban szenvedő betegek: Mivel májkárosodásban szenvedő betegekre vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok, a loperamidot tartalmazó készítményeket óvatosan kell alkalmazni.

Az adagolás módja

A kapszulát folyadékkal kell bevenni.

Fertőzéses hasmenésben nem pótolja az antibakteriális kezelést.

Hasmenés fennállása alatt, különösen gyermekeknél, a szervezet által elveszített folyadék és sók (elektrolitok) pótlásáról, valamint a megfelelő diétáról gondoskodni kell.

Ha akut hasmenés esetén a kezelés kezdete után 48 órával (2 napon belül) nem jelentkezik klinikai javulás, hagyja abba a Lopedium 2 mg kemény kapszula szedését és forduljon orvoshoz!

A kezelés 2 napnál tovább csak az orvos utasítására és a betegség lefolyásának ellenőrzése mellett alkalmazható.

Ha az előírtnál több Lopedium 2 mg kemény kapszulát vett be

Ha túl sok kapszulát vett be, keresse fel haladéktalanul kezelőorvosát, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát! Vigye magával a gyógyszer dobozát is!

A túladagolás tünetei lehetnek a központi idegrendszer csökkent működéséből származó zavarok (kábultság, a mozgáskoordináció zavara, aluszékonyság, pupillaszűkület, izomtónus-fokozódás és légzéscsökkenés), továbbá vizelet elakadás (vizeletretenció) és bélelzáródás. A központi idegrendszeri hatásokra a gyermekek érzékenyebbek lehetnek, mint a felnőttek.

Ha elfelejtette bevenni a Lopedium 2 mg kemény kapszlát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Folytassa a gyógyszer alkalmazását a betegtájékoztatóban foglaltak szerint, a következő időpontban! 

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alábbi táblázat az akut és/vagy krónikus hasmenésben végzett klinikai vizsgálatok során továbbá a forgalomba hozatalt követő időszakban a loperamid hatóanyaggal kapcsolatban jelentett mellékhatásokat mutatja.

A gyakorisági kategóriákat az alábbiak szerint határozták meg:

Nagyon gyakori (10-ből több, mint 1 beteget érint)
Gyakori (100-ből 1-10 beteget érint)
Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint)
Ritka (10 000-ből 1-10 beteget érint)
Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint, beleértve az egyedi eseteket is)
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

Akut hasmenés javallat

Gyakori: fejfájás, székrekedés, hányinger, bélgázosság
Nem gyakori: szédülés, hasi fájdalom, hasi diszkomfortérzés, szájszárazság, fájdalom a has felső részén, hányás, bőrkiütés
Ritka: haspuffadás

Krónikus hasmenés javallat

Gyakori: szédülés, székrekedés, hányinger, bélgázosság
Nem gyakori: fejfájás, hasi fájdalom, hasi diszkomfortérzés, szájszárazság, emésztési zavar

Akut + krónikus hasmenés és forgalomba hozatalt követő időszakban adott jelentés

Gyakori: fejfájás, szédülés, székrekedés, hányinger, bélgázosság
Nem gyakori: álmosság*, hasi fájdalom, hasi diszkomfortérzés, szájszárazság, fájdalom a has felső részén, hányás, emésztési zavar, bőrkiütés
Ritka: túlérzékenység reakció*, anafilaxiás reakció (beleértve az anafilaxiás sokkot is)*, anafilaxiaszerű reakció*, eszméletvesztés*, kábulat*, csökkent tudatállapot*, fokozott izomtónus*, koordinációs zavar*, pupillaszűkület*, bélelzáródás* (beleértve a paralitikus bélelzáródást is), vastagbelet érintő betegség* (megakolon, beleértve a toxikus megakolont is), haspuffadás, súlyos, hólyagos bőrkiütés* (beleértve: Stevens Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis és eritéma multiforme), az arc/nyelv/torok duzzanatával járó túlérzékenységi reakció (angioödema)*, csalánkiütés*, viszketés*, vizelet elakadás*, fáradtság*

 * : ezeket a tüneteket a loperamid forgalomba hozatala után jelentették. Mivel a forgalomba hozatal utáni jelentések nem tesznek különbséget a nemkívánatos gyógyszerhatások között a krónikus vagy akut adagolás tekintetében, illetve, hogy felnőttek vagy gyermekek kapták a gyógyszert, a gyakoriságot az összes loperamiddal végzett vizsgálat (beleértve a 12 évesnél idősebb gyermekeken végzett klinikai vizsgálatokat is [n= 3683]) kombinált adatai alapján becsülték meg.

Nagyon ritkán, különösen akkor, ha nem tartja be az adagolási javaslatot, súlyosabb hasi puffadás, a bélmozgás leállása fordulhat elő. Ilyen esetben azonnal hagyja abba az Lopedium 2 mg kemény kapszula szedését és forduljon kezelőorvosához!

A Lopedium 2 mg kemény kapszula szedése során számos olyan panasz előfordulhat, amelyet általában nehéz elkülöníteni a hasmenéssel együtt járó tünetektől, mint émelygés, hasi fájdalom, hányinger, hányás, fáradtság, szédülés, álmosság, szájszárazság, bélgázosság, étvágytalanság.

Gyermekek

Általánosságban, ebben a betegpopulációban a mellékhatás-profil hasonló volt ahhoz, amit felnőtteknél, valamint a 12 évesnél idősebb gyermekeknél a loperamiddal végzett klinikai vizsgálatokban észleltek.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Lopedium 2 mg kemény kapszulát tárolni?

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lopedium 2 mg kemény kapszula?

A készítmény hatóanyaga: Egy kemény kapszulában 2 mg loperamid-hidroklorid van.
Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, sárga vas-oxid (E 172), patent kék (E 131), titán-dioxid (E 171), zselatin, fekete vas-oxid (E 172).

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

180 mg fehér vagy csaknem fehér színű, homogén por szürke sötétzöld színű, 3-as méretű, kemény zselatin kapszulába töltve.
10 db vagy 20 db kemény kapszula fehér átlátszatlan PP/Alu buborékcsomagolásban és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Sandoz Hungária Kft.

Bartók Béla út 43-47.

1114 Budapest

Magyarország

Gyártó:

LEK Polska S.A.

Domaniewska 50C, 

02 672 Warsawa

Lengyelország

Salutas Pharma GmbH

Otto-von-Guericke Alle 1

39179 Barleben

Németország

OGYI-T-5711/01    10×

OGYI-T-5711/02    20×

OGYI-T-5711/04    30×

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2014. november

Szövegforrás: Betegtájékoztató

Kiszerelés

Sandoz Hungária Ker. Kft.

Kiszerelés

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Lopedium 2 mg kemény kapszula 30x” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[wrvp_recently_viewed_products]
0
    0
    Kosaram
    A kosár üresVissza az üzlethez